Het waarom

Mijn naam is Anneke van der Molen-Goutbeek. Na jaren poppen te hebben gemaakt, verlang ik er naar te gaan werken op het platte vlak. In 2008 begin ik schilderles te volgen bij beeldend kunstenaar Willem Bultman.  Hij leert mij veel  technieken, maar het belangrijkste wat ik leer is vooral het plezier in het schilderen te ontdekken met al zijn ongekende mogelijkheden.  Ik schilder in die tijd vooral portretten.  www.willembultman.nl

In 2014 kom ik oog in oog te staan met het werk van beeldend kunstenaar Francis Kilian, en ben bijzonder geraakt door haar werk; haar eigen beeldtaal is vooral wat me raakt. Ik verlang er naar om  zelf ook te zoeken  hoe ik mijn fantasieën en gevoelens vorm kan geven op het doek. En ben vanaf 2014 les gaan volgen bij Francis Kilian. Ik heb bij haar onder andere het traject Blikopener gevolgd, dit is een inspiratie- en verdiepingstraject voor schilders en makers. Ze heeft me gestimuleerd mijn eigen visie en beeldtaal te ontwikkelen.  www.trajectblikopener.nl

Waarom ik schilder:

Vanaf januari 2018 volg ik mijn eigen pad binnen het schilderen, ik blijf zoeken en ontdekken, schilderen is een wereld vol mogelijkheden. Er zijn veel verschillende stijlen en technieken die ik mooi en daarom ook leuk vind om mee te werken. Mijn werk is figuratief, ik houd van een goed uitgewerkt portret, maar ook van het totaal tegenovergestelde. Dat een werk juist met simpele lijnen zichtbaar wordt, haast vanuit kinderlijke eenvoud.  Soms begint een werk vanuit een bestaand beeld bijv. een foto uit de krant, of eigen foto’s en haal er uit wat er voor mij toe doet.

De laatste tijd probeer ik het onderwerp  vanuit het doek te laten ontstaan, dit is echt een zoektocht met vallen en opstaan. Er zijn weken dat het me niet goed lukt om zo te werken, ik denk dat ik dan te onrustig ben, ik val dan terug op foto’s.  Het werk wat ik maak is over het algemeen  gelaagd, dit komt mede omdat ik schilder vanuit mijn gevoel. Een werk is bij mij nooit in een dag af, soms werk ik er lang aan. Zo kan het voorkomen dat ik een werk nog weer verander omdat ik  het onderwerp anders ben gaan bezien.  Een passie van mij is wel het kijken naar alles om me heen,  ik kan me laten raken door kleine en eenvoudige ontmoetingen,  momenten en beelden. Voor mij is het schilderen een onderdeel van m’n leven geworden. Het is een extra mogelijkheid geworden om te fantaseren en te creëren. Maar vooral is het fijn dat ik de ‘tijdloze’ momenten nog een keer kan beleven in een andere tijd. Dit helpt mij om mezelf en de wereld om me heen tegen het licht te houden,  het is een fijne manier van reflecteren.  Om zo’n  moment te  vangen op het doek, dat is steeds weer mijn uitdaging en plezier.  Dit is wel de reden dat ik zo graag wil schilderen.

In eerste instantie schilder ik voor mezelf. Ik wil me blijven ontwikkelen, er is nog zoveel te ontdekken en te leren. Neem alleen al de mogelijkheid van het mengen van de kleuren. Dit is een feest en ik geniet er van wanneer er onverwachts een mooie kleur op het doek ontstaat.  De laatste jaren wordt mijn werk ook gekocht. Dit geeft een bijzonder gevoel en geeft een extra dimensie.

Anneke

Juli 2018